Dnes je 10. 09. 2024
svátek má Irma

2/2014

Kolik prvoligistů bude původem z České Lípy? Kdo může za úpadek fotbalu v Lípě? Koho by měli pověsit za šourek do průvanu? Nový Scorseseho film.

Jak už jsem uvedl u desátého dílu poslední zaostřené série (zde), cítím potřebu napsat ještě něco na závěr, za sebe. V úvodním díle jsem si vytyčil dva hlavní cíle – důvod, proč fotbalisté z Lípy odcházejí, a jestli těch zranění mladých fotbalistů není příliš.

Důvod odchodu je jasný – jdou, ze svého pohledu, za lepším. U těch zranění si nejsem tak jistý, ale domnívám se, že příčiny jsou zejména dvě:

1.       Větší důraz se klade na výkon, tréninkový proces než na regeneraci. Jak by také mohl, když někteří jedou do Varnsdorfu na trénink nebo zápas z Lípy a hned po zápase nasedají do auta a zase odjíždějí? Může za to i mládí a nezkušenost hráčů, staršího hráče už občas něco zabolí, a tak své tělo více zná.

2.       Výkony se zvyšují – vše je i díky materiálům rychlejší, vyšší, delší. Do toho umělka, na které se pohybuje přece jen jinak než na běžné trávě. Doba také žádá, aby se všichni prosadili, a tak kdekteré kopyto nahrazuje um nasazením. Jako malí jsme hrávali fotbal denně a nepamatuji si, že by měl někdo větší zranění než odřené koleno. Anebo zmalovanej zadek od mámy, když  zničil tepláky.

Nakonec jsem více než nad původními otázkami přemýšlel nad jinými.

Je na tom Lípa opravdu tak špatně? Teď už ano. Fotbalově se zaspala doba. Ať jsem mluvil z Varnsdorfu s kýmkoliv, vyprávěl o jejich systému s nadšením. A prakticky všichni to byli původně Českolipáci. Ve Varnsdorfu chytli šanci za pačesy a přetahují z Lípy nejen hráče, ale i trenéry či sponzory. Lípě se nabízí jen jedna šance – spolupracovat, nechat zde odehrát některé zápasy apod. Z fotbalového pohledu jsme se stali více než provinční dírou.

Kdo za to může? Do toho se mi nechtělo moc pouštět. Někdo mluví o bývalém vedení fotbalového klubu, jiný to svaluje na starostku. Každopádně se v posledních letech nenašel kompromis, ani vůle k němu. Ty, které fotbal nezajímá, si možná zamnou ruce, ale ona tahle situace má daleko větší dosah. Například v tom, že kluci odcházejí studovat jinam – ve Varnsdorfu jim totiž nabízejí i školy. Sport také vytváří fanouškovskou komunitu, hrdost na město. A tak se stalo, že mi ve třídě visela šála Varnsdorfu, českolipskou jsem snad ani neviděl. Třeba ani není.

Fotbal v Lípě je rovněž válcován florbalem. Včera jsem na zápase viděl několik bývalých fotbalových fanoušků, hráčů i trenérů. Přišel jsem v okamžiku, kdy Lípa prohrávala o dva góly. Jeden, dva, tři, čtyři góly jsem ještě stihl. Jen jsem si znovu říkal, že architekta haly, zejména tribuny, by měli pověsit za šourek do průvanu. Přišel jsem pozdě, a tak díky Einsteinovi chápu, že jsem nemohl vidět celý zápas, ale moc nechápu, proč mám být trestán ještě tím, že nevidím asi třetinu hřiště. Bude to maso, až Lípa postoupí do nejvyšší soutěže … a bude ji hrát v Mladé Boleslavi. A tak nějak je to v Lípě se vším.

Ještě ale k fotbalu. Je mi jasné, že se s výchovou mládeže muselo začít něco dělat, výsledky na světové ani evropské scéně nejsou v posledních letech nic extra. A výhledově zřejmě ani nebudou. Ale není více než 50 center přece jen hodně? Z Lípy si centra odvedla už několik desítek hráčů a dala jim falešnou naději, že z nich udělají profesionální fotbalisty. Teď budu psát jako učitel: ti kluci už nemyslí na nic jiného, sní o kérkách, modelkách, drahých autech, někteří i o slavných klubech a plných stadionech. Škola jde na vedlejší kolej. Přitom z většiny z nich, pokud jim vydrží zdraví, budou jen kopáči v pralesních ligách od Blšan po Ratíškovice. Připomeňme, že z Lípy v posledních letech byl jen jediný špičkový fotbalista, Radek Minář, který se přes Duklu a Příbram dostal až do Sparty.

Minulý týden jsem moc kulturní nebyl. Bude to příští týden lepší? Na co se těšit?

Ve čtvrtek jde do kin nový Scorseseho film s Leonardem DiCapriem v hlavní roli - Vlk z Wall Street. Na CSFD je už nyní v hodnocení na 11. místě historického pořadí. Progres pořádá ve čtvrtek druhý díl projektu Holocaust očima pamětníků. V pátek se přesouvá populární Improtyjátr do Nového Boru.