Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

37/2019

Říjen utíká strašně rychle. Včera jsem si uvědomil, že už je tady ten týden, co proběhne Českolipský divadelní podzim.

Vlétl jsem do rezervačního systému a zjistil, že některá představení jsou už vyprodaná.

Třeba Hamlet, premiéra místního souboru - včera kompletně vyprodáno, dnes jsem v systému zahlédl dvě volné vstupenky.

Pořadatelům blahopřeji. Udělali za poslední roky neskutečné kroky dopředu. Na druhou stranu, na některá představení místa ještě jsou. Třeba na úterního Vávru, tedy na představení, které se kompletně nazývá: Divadýlko na dlani: Vávra aneb Všechno, co jste chtěli vědět o Maryše a báli jste se Mrštíků zeptat (HLAV). Takže na Vávru půjdu, Hamleta si dopřeju jindy, určitě budou příležitosti. Mimochodem - už mám napsané čtyři stránky rozhovoru s Pavlem Landovským, který se však v Hamletovi objeví v jedné z vedlejších rolí.

Program Podzimu naleznete zde.

Ve čtvrtek jsem si byl nasbírat mechy v Zahrádkách. Nedávno jsem opět upozorňoval na anketu Alej roku. Vždy jsem měl rád tu nenápadnou habrovou při cestě do Pekla. A když jste se k tomu nikdo neměl, tak jsem ji teda nominoval. K fotografiím jsem přidal tento text:

„Alej se nachází v těsném sousedství po požáru stále chátrajícího zámku v Zahrádkách. Od roku 2013 se obec snaží o její revitalizaci, jak sázením nových stromů, tak ořezáním vysokých korun. Původní habrová alej, která byla v posledních 40 letech zanedbávána, sloužila jako přirozená střecha panského kuželníku. Díky výskytu vzácných druhů brouků byla alej vyhlášena evropsky významnou lokalitou. Žije zde například páchník hnědý nebo kovařík rezavý.“

Pokud bude alej nominována do užšího výběru, budu vás v dalších denících otravovat se žádostí o její podporu. Jak z patriotismu, tak třeba i proto, abych vyhrál let balonem a pak vám zde ukázal úžasné snímky (úsměv).

V parku za alejí také vzniká nová naučná stezka. Osázena je vyřezanými sochami, ale kromě úvodní cedule zde nejsou žádné další informace. A jak je v Čechách zvykem, jedna ze soch už je poškozená. Sovy na Českolipsku zkrátka dostávají zabrat – viz vyřezaná socha v českolipském parku, kterou si někdo rovnou odnesl.

V sobotu ráno se neslo městem, že v Music baru Prdel se střílelo. Pro pořádek uvádím oficiální vyjádření, které jste možná přehlédli u prdelácké události: „V pátek 11. 10. 2019, kdy měl proběhnout koncert HASANA, se v Music Baru PRDEL odehrála nemilá událost.

Občan cizí národnosti do klubu pronesl maketu střelné zbraně a tím vyděsil naše hosty i personál.
Šlo o špatný žert, který vyvrcholil až v to, že musela být přivolána bezpečnostní složka, která cizince zpacifikovala, následně zadržela a odvezla na služební stanici. My jim tímto děkujeme za profesionální přístup.

Pro dobro a bezpečí Vás všech se koncert přesunul na jiný termín, o kterém Vás budeme v následujících dnech informovat. Vaše vstupenky budou samozřejmě platné na budoucí termín koncertu. Omlouváme se všem za toto nedopatření. Z kamerového systému nyní zjišťujeme, jak se to cizinci podařilo a uděláme patřičná bezpečnostní opatření, děkujeme za pochopení.“

Na závěr ještě malá pozvánka do Oken, kdybyste se chtěl někdo aktivně nebo pasivně zúčastnit.