Dnes je 10. 09. 2024
svátek má Irma

5/2014

Kdo může za dluhy na Ladech a jak ovlivnily hlasování o rozpočtu? Je mezi námi někdo, komu se nevracela část zálohy za teplo? Je Lípa díra nebo pupek světa? Kurva se neříká.

Prázdninový pátek jsem využil k psaní a trochu posunul své projekty. Zejména jsem se věnoval Českolipskému undergroundu. Rozbíhá se mi teď více směry. Poprosil jsem svého guru a českolipského pamětníka Petra Königa o pár slov na téma Ivan Kohler. Šlo o českolipského fotografa, který se po vystěhování z našeho města stal celebritou na Slovensku. Petr mi místo pár slov sestavil skoro celý článek. Když k tomu přidám mé postřehy a taky dvouhodinový přepis rozhovoru při návštěvě Ivana Kohlera v Praze, vydá to aspoň na dva díly.

Na mnoho zajímavých osobností mě přivedl i Zdeněk Jelínek, estébáky naháněný chartista, a tak jsem se nakonec začetl do knihy Baráky, souostroví svobody, kterou sepsali František Stárek Čuňas a Jiří Kostúr, abych v této jedné z nejlepších publikací o českém undergroundu objevil nějaké vazby na Českolipsko. Nejprve jsem byl trochu zklamán, protože jako v mnoha jiných případech jsem zjistil, že Lípa prostě není a nikdy nebyla středobodem dění. Pak jsem však na jedné nepopsané fotografii Zdeňka Jelínka objevil … ano, je to vzrušující takhle pátrat po těch málo koříncích, které česká Česká Lípa má. A to jsem byl během psaní deníku ještě upozorněn na číslo Vokna, ve kterém se o Lípě rovněž psalo.

Ruda Živec, vydavatel i-novin, mě stále tlačí, abych už materiály sestavil do nějaké publikace, ale já cítím, že jsem stále jen na začátku. Pokud však víte o nějakém studentovi historie nebo o zájemci o podobné studium, rád mu poskytnu vše, co jsem doposud nastřádal. Mohl by to být už zajímavý materiál pro seminární či diplomovou práci.

Další téma Zaostřena jsem se rozhodl věnovat partnerským městům. Požádal jsem několik lidí ze svého okruhu, aby si vzpomněli na všechna, která Česká Lípa má. Také jsem oslovil zastupitele s několika otázkami. Velmi mi pomáhá mluvčí města Kristýna Brožová.

Ve čtvrtek vyjde pokračování Štafety se Zdeňkem Seidlem. Udělalo mi radost, že na něj díky předchozímu dílu zavzpomínalo několik mých kolegů na gymnáziu. Dával jsem před Vánoci dohromady část almanachu, který chystá naše škola k výročí 20 let v nové budově. Vzal jsem si na starost jakýsi kaleidoskop a zjišťoval, kam „vítr“ zavál některé ze studentů, na které se mi podařilo sehnat kontakt. Špičková modelka, jejíž plakáty zdobí New York, pracovníci zahraničních univerzit, parazitolog, ředitel zahraniční firmy, režisér … jen mě mrzí, že většina z nich musela kvůli uplatnění opustit Českou Lípu a často i Českou republiku. Až bude almanach ke stažení v pdf formátu, rád vám poskytnu odkaz. Je dobré být hrdý na svou školu, své město. I když mi určitě zase někdo napíše, ať tolik nehulím, když pak vychvaluju takovou díru, jakou podle mnohých Lípa je.

Pojďme zase na trochu politiky. Už je k dispozici zápis z jednání zastupitelů, tak se podívejme, jak probíhalo lednové jednání o novém rozpočtu.

Mluvčí opozice se stala nejprve Romana Žatecká (ČSSD), která upozornila, že ČSSD každý rok rozporuje způsob sestavení rozpočtu a upozorňuje na projídání investičního fondu. Podle ní není od vedení města ochota ke spolupráci a ke změnám hospodaření ve prospěch omezení provozních výdajů a zlepšení služeb pro občany. Upozornila, že na začátku volebního období bylo na investičním fondu 223 milionů korun, zatímco na konci roku 2014 zřejmě bude 60 milionů. Kritizovala i zvýšení vstupného do Sportareálu, přestože nedošlo ke zlepšení služeb.

Hana Moudrá jí oponovala a vysvětlila, že došlo k velkým úsporám v příspěvkových organizacích - snížily se mzdy i počet zaměstnanců. Řada ze 46 lidí podle ní pracuje za minimální mzdu.

Petr Máška se zaměřil hlavně na výhled do budoucích let. Proč se například předpokládá, že v roce 2015 budou příjmy města nižší o sedm milionů?

Ing. Zachrla, vedoucí finančního odboru prozradil, že se očekávají menší prodeje. Zkrátka město už nebude mít co prodat.

Jaromír Štrumfa dostal „na starost“ zkritizovat investice do zateplování budov. "Objektům, kde investujeme, necháváme vatu a dřeme to z jiných MŠ, kde se investice nerealizují.“

Byl rozhodnut, že nebude pro rozpočet hlasovat. Trochu to na mě vyznělo jako hledání hole, kterou je potřeba psa bít.

Jaroslav Ulbrich se pro změnu rozhodl rozpočet nepodpořit, protože město v minulém volebním období prodalo akcie ČLT a samo si tak snížilo příjmovou část rozpočtu.

I jemu Hana Moudrá oponovala. Dle jejího pohledu se uvolnily prostředky právě do investičního fondu a jsme v situaci, kdy můžeme zateplovat – např. ZUŠ. Nemusíme si brát na tyto akce úvěr a můžeme žádat dotační peníze. Dividendy jsou nám vypláceny stále, město by do budoucna ale nemělo na to, aby za 250 mil. Kč udělalo dvě kogenerační jednotky.

Rozporovala i připomínku, že Lipáci platí možná nejvyšší cenu za teplo v Česku. "Neznám ani jednu rodinu, které by nebyla vrácena část zálohy za teplo,“ řekla.

V další části se Petr Skokan zeptal Karla Tejnory, jestli v jednom e-mailu myslel vážně, že by se ušetřilo snížením počtu místostarostů.

Karel Tejnora: "O rozpočtu nevtipkuji. Bude to otázka pro zastupitele, kteří vzejdou z říjnových voleb. Je to otázka volebních programů."

Do velké kritiky, podle níž je rozpočet nastaven, aby uspokojoval potřeby některých zastupitelů, se pustil Petr Skokan. To starostku rozlítilo a ráda by znala ty osobní zájmy, na které poukazoval. A ještě si jízlivě rýpla otázkou, v čem je rozpočet jiný než ten, který se sestavoval za jeho starostování. Navíc mu připomněla, že právě díky "jeho období" město musí splácet úvěr za bytové družstvo Lada, které vůbec nemuselo vzniknout.

Kočandrle na Skokana:" Buďte tak laskav, buďte konkrétní a řekněte to tady a teď, já to chci slyšet, kdo komu co slíbil za to, že bude hlasovat pro rozpočet." 

Chápu, že po tomhle dramatu těžko najdu nějaké zajímavé tipy na příští týden, ale přece jen je to tradice. Já už Vlka z Wall Street viděl, takže ho můžu doporučit. Byl sice na můj vkus trochu delší a střihač se nepřetrhl, jde však o herecký koncert, především Leonarda DiCapria. Pondělí, úterý i středa v kinu Crystal. I v příštím týdnu na Českolipsko zamíří divadlo Kalich - v úterý do Boru s komedií Sbohem zůstávám. Manžel, manželka a milenka v podání Janžurové, Paulové a Zedníčka. Ve čtvrtek se do kin vrací legendární Bohuš Bolka Polívky. V sobotu se v Progresu uskuteční koncert The Moonshine Howlers & Twisted Rod. Tak ty taky neznám.