Dnes je 10. 09. 2024
svátek má Irma

9/2014

Jste proti potratům? Líbí se vám fotky mrtvol v městském parku a u základních škol? Jste proti bezcitným demagogům? Pár fotek z vraždy prasete. Svlékla se nová Angelika? Přiští týden na masopust.

Občanské sdružení Stop genocidě se svou nechutnou show opět zavítalo do České Lípy. Minule se tito pokrytci mimo jiné usídlili před naší školou a agresivně útočili na kolemjdoucí, bez ohledu na to, jestli jde o dospělého nebo primána, který si zatím myslí, že má bimbase jen k čůrání. Tentokrát šli ještě dále, utočili na děti ze základek, mimo jiné před školou v Pátovce, odkud je i fotografie, kterou nám poslal pan Měkota.

Přiznám se, že přes svůj snad až příliš liberální přístup k řadě věcí, nejsem žádný velký zastánce umělých potratů, nicméně si myslím, že jsou situace, kdy jsou ospravedlnitelné, zejména ze zdravotních důvodů. Zajímalo by mě, kolik z těch demagogů by bylo ochotných uvázat si na půlku života na hrb dítě mentálně či fyzicky postižené. Kolik by se jich dobrovolně vzdalo mzdy a stalo se závislými na milodarech našeho sociálního systému, kolik by se jich dobrovolně stalo subjektivně chudými? Kolik by dokázalo snášet, že se za ním kdekdo otáčí, když veze desetiletého imbecila v kočárku? Ti, se kterými jsem se bavil minule, neměli děti žádné.

Ve své diplomové práci jsem se kdysi věnoval problematice eugeniky a eutanazie, součástí byl i sociologický dotazník a dobře si vzpomínám, jak velké rozdíly byly v odpovědích lidí bezdětných a těch, co děti měli. Při této příležitosti děkuji náhodě, přírodě a klidně i Bohu, že mi byly naděleny dvě relativně zdravé děti. A s nimi i spousta štěstí, které už skoro dvacet let prožívám. Samozřejmě i nějaké starosti. O to více obdivuji rodiny, které se starají o postižené dítě, mají můj nezměrný obdiv.

Také si vzpomínám na různé symptomy žen, které prodělaly potrat, ať již záměrný nebo nezáměrný. Zdá se jim o nenarozených dětech apod. Myslím, že podobná kampaň je vůči nim necitlivá, je to stejné, jako když ve zprávách donekonečna ukazují nehodu. Většina lidí u toho klidně večeří ovar, ale pozůstalí jsou v neskutečném stresu. Obzvlášť nechutně to vyzní od zmanipulovaných dvacátníků bez kapky životních zkušeností. Považuji je za větší zlo než jehovisty za dveřmi.

Jak už jsem předesílal, nejvíce jsem se z celého týdne těšil na víkendovou zabíjačku. Byla to ve skutečnosti oslava třicetin Jiřího Gottliebera, která byla spojená nejen se snědením prasete, ale i s několika koncerty a divadelním vystoupením. Ačkoliv šlo o privátní akci, zúčastnilo se jí více lidí, než řady kulturních akcí v našem městě. Takto nějak mohly vypadat undergroundové akce v "barácích", jen chybělo to napětí z příjezdu příslůšníků. Nabízím pár fotografií.

Když už jsem věděl, že jsem přesycen kulturou, alkoholem i prasetem, ukecal jsem svou ženu, abychom si udělali procházku z Maxova do Lípy a odměnili se noclehem ve vlastní posteli. Super zakončení akce. Hvězdnatá, ale bezměsíčná noc. Tiché ulice ve Sloupu, nasvícený skalní hrad, orosená louka pod Špičákem. Stihli jsme to za dvě hodiny.

Co nás čeká nastávající týden? Já za chvíli razím na druhé utkání play off florbalistů, atmosféru očekávám bouřlivou, výhled mizerný. Ani jsem se vlastně nepochlubil, že jsem byl na Angelice. Není to takový průser, jako píšou kritici. Nora Arnezeder je moc krásná a ráda se svlíká, děj se sice vleče, ale nuda se dá zahánět třeba tím, že se zkoušíte poznat některé české herce ve vedlejších rolích nebo české hrady a zámky, na kterých se film natáčel.  

Jestli se k nějaké návštěvě kina odhodlám tento týden, pak asi na film NON-STOP s Liamen Neesonem v hlavní roli. Dávají ho od pondělí v Crystalu. Český Kandidát mě vůbec neláká, stačí mi politici ve zpravodajství. Ve čtvrtek proběhnou ve vlastivědném muzeu dvě vernisáže výstav - o mé oblíbené Albánii a ilustrací přírody. V pátek vystoupí v Crystalu Fleret.

V úterý bude v Lípě také masopust. Organizátoři k tomu napsali toto: "Před měsícem jeden smutný prohlásil, proč není masopustní veselí v České Lípě, a oslovil Farní charitu Česká Lípa. Ta po své zkušenosti s organizováním Tříkrálového průvodu řekla ZUŠ Česká Lípa, protože má mezi sebou šikovné hudebníky, a DDM Libertin, jelikož mají krásné masky, a společně řekli ANO, uděláme jej." Více zde.

Příští týden deník nevyjde, chystám se cestovat. Ostatní texty, za které zodpovídám, naprogramuji.