Fotoglosy z Korejského poloostrova 24 (O nejstarší korejské víře)

Verze pro tisk |

Marcela Meidiger pochází z Nového Boru, ale po revoluci odešla do světa živit se jako učitelka francouzštiny. Pobyla v Mexiku a USA. Nyní už více než rok působí v Jižní Koreji.

1. Je krásná březnová neděle a my  s Rodolphem podnikáme cestu na východ. Chceme vidět hrob proslulého Munmu-wanga, v pořadí třicátého panovníka Spojeného království Silla (57 př.n.l.-935 n.l.). Kraloval v sedmém století a jeho země trpěla útoky Japonců. Proto prý před svou smrtí nařídil, aby jeho tělo bylo spáleno a popel svěřen Východnímu (Japonskému) moři. Měl v úmyslu proměnit se ve strašného mořského draka a chránit zemi před Japonci. Popel byl prý uložen v tůni uprostřed skalnatého miniostrůvku 200 m od pobřeží. 

2. Přicházíme na pláž, odkud je ostrůvek nejlépe vidět. Stánků a lidí je tu jako o pouti, něco se chystá! Před bílými stánky se objevují nízké stoly a na nich ovoce, zákusky z rýžového těsta zvané tok, sušené ryby, pytlíky s rýží a prasečí hlava. Přes to všechno jsou natažená vlněná vlákna čtyř barev.

3.  Po celé pláži skupinky Korejců zapalují svíčky a bojují s větrem, který jim je zhasíná. Někteří stavějí ohrádky z kamenů, jiní chrání svíčky krabicemi. Jsme povahy zvědavé, a tak se ptáme. Na pláži nedaleko vodního hrobu legendárního krále si každé jaro dávají dostaveníčko stoupenci šamanismu, nejstarší korejské víry.

4. Původ korejského šamanismu se ztrácí v dávnověku. Přišel ze Sibiře s národy stěhujícími se na jih, do oblasti Jižní Mančurie a na Korejský poloostrov, a dodnes zůstává důležitou součástí duchovního života mnoha Korejců. Je to víra v duchy, dobré a zlé, obývající každý element přírody: skály, prameny a potoky, stromy, hory, zemi a nebeská tělesa. Nejdůležitějším rysem korejského šamanismu je víra v duše zemřelých.

5. Důvody rituálu mohou být různé: odvrátit prokletí, uzdravit těžce nemocného, ochránit toho, kdo se chystá na dlouhou cestu, odvrátit finančních problémy, zajistit klidný odchod duše do onoho světa. My jsme si nechali podepsat CD s písničkami začínajícího zpěváka. Přijel zájezdovým autobusem se skupinou šamanistů z Chonanu (4 hodiny cesty), aby mu mudang zajistila slávu.

6. Rituál začíná. Šaman (většinou žena), v korejštině mudang, sedí v písku, bubnuje a recituje. Má k tomu zpěvník, do kterého jsme nahlédli, ale nerozuměli. Anglicky mluvící  student z Chonanu nás ujistil, že ani ostatní účastníci rituálu neznají tajemné formule šamanky.

7. Potom nastupuje jiná mudang, ve vyšívaném bílém plášti s kapucí tančí v rytmu bubnu, v jedné ruce petrobarevný vějíř, ve druhé rolničky. Je prostředníkem mezi světem živých a mrtvých.  Rytmus a monotónní zpěv ji přivedou do tranzu a duch zemřelého vstoupí do jejího těla. Její hlas se mění, je teď pisklavý, to promlouvá k živým zemřelá stařena.

8. Mudang  je připravena k akci. Mává praporky čtyř barev, potom je sroluje a dá vybrat prvnímu zájemci o rady stařeny, jež se uhnízdila v těle mudang.  Ten si vylosuje dva praporky a podle jejich barev mu  mudang sdělí, čím trpí a jak by měl v budoucnosti postupovat, aby trpěl méně.  A pak losují svůj osud další a další.

9. Potom dostane každý pytlík rýže a jde ji rozprášit do vln azurově modrého moře. Někteří nabídnou moři i lahvičku tradičního korejského sodžu. Pomodlí se, k tomu je třeba nejen sepnout pasivně dlaně jako v katolickém kostele, ale vroucně dlaněmi kroužit, jako by byla vám byla zima.

10. A to ještě není konec překvapení. Muži nesou k moři kbelíky s vodou a v nich se to hemží úhořovitými rybami. Každý si nabere jednu  do cedníku a jde ji pustit do moře. Možná jsou to poslové dobré zprávy pro krále Munmu-wonga: Jižní Korea má dnes s Japoskem dobré sousedské vztahy.

11. Šamanistický rituál není zadarmo, účastníci sahají do peněženek a zasouvají do tlam sušených ryb  a prasečích hlav srolované bankovky jako součást oběti na oltáři pro ducha moře.

12. Nádherné odpoledne v jarním slunci na pobřeží Východního moře pro nás končí, opouštíme pláž s příjemným pocitem v duši. Přírodní víra šamanistů připomínající pohádky z dětství nás vzala za srdce. Usměvaví vtipkující Korejci, ženy i muži, staří i mladí sem přišli na chvíli zapomenout na strasti uspěchaného komzumního života. V příjemném jarním větru s vůní moře tu dál sedí a hledí s nadějí k hrobu krále Munmu-wanga...

Nahoru