Dnes je 10. 09. 2024
svátek má Irma

3/2014

Co psal Průboj během Sametové revoluce? Jaké to je v archívu? Fotbalista Lípy, který si zahrál v Barceloně a ví, jaké to je porazit Bayern. V pondělí na Gogola.

Dnes si asi vystačím se zážitky spojenými se psaním. Došla mi další reakce na sérii reportáží o odchodech mladých fotbalistů z České Lípy, od pana Josefa Měkoty, otce jedné z fotbalových nadějí.

"S velikým zájmem sleduji Vaše rubriky o fotbalovém dění v České Lípě a o odchodech mladých fotbalistů do jiných klubů. Nepochybně, se tak děje pouze z důvodů zkvalitnění tréninkové přípravy, kdy mladí talentovaní hráči jsou trénováni ve vysoce konkurenčním prostředí výběru hráčů z celého kraje. Pouze příprava s dalšími hráči s vysokým technickým nadáním vytváří předpoklad dalšího fotbalového růstu na vrcholové úrovni.

Čerpám z vlastních zkušeností, již dva roky jezdím s mým synem Patrikem na tréninky na pražskou Slávii. S fotbalem začínal v šesti letech v Arsenalu Česká Lípa, poté půlroční pobyt v Barceloně a tréninky s místním FC (v sedmi letech!), zpět do České Lípy a nyní ve Slavii.

Tréninková dřina a hodiny strávené dojížděním jsou ale vykoupeny zápasy se soupeři zvučných jmen a mnoha vítězstvími. Málokdo již v osmi letech hrál proti Borusii Dortmund, Ajaxu, Evertonu, Schalke, Feynordu, Tottenhamu, AC Milan, Juventusu, Red Bull Salzburk, Austrii Vídeň, Dynamu Zagreb, Lokomotiv Moskva, a mnoha dalším. Ve finále velkého německého turnaje Zengin Cup 2012 porazili Bayern Mnichov.

Letos nás čekají turnaje v Belgii, Francii, dvakrát v Německu, Polsku, Andoře, a to vše do poloviny června, opět se soupeři těch nejzvučnějších jmen, včetně FC Barcelona a Real Madrid a to už je motivace jako hrom.

Jinak trénink třikrát týdně, z toho jednou gymnastická příprava a strečink, před a po trénincích k dispozici dva fyzioterapeutové, víkendy zápasy a turnaje, v létě týdenní soustředění.“

Přikládám fotografie malého Patrika.

Jako fotbalový fanoušek chlapci přeji jen to nejlepší. Jak se říká, chleba levnější nebude, ale moc bych si užil dívat se v Tipáči na Barcelonu, za níž nastupuje Čech či dokonce Českolipák. Vlastně by mi stačilo, i kdyby zůstal ve Slavii. Jsem však trochu skeptik. Stačí si připomenout osud jiného kluka, kterého rodiče podobným způsobem nastartovali k hvězdné kariéře – Nicolase Šumského.

Jiný zážitek mám spojený s návštěvou Státního archívu. Přestože mi všichni říkali, že se o českolipské neoficiální kultuře v době totality nikde nepsalo, zjistil jsem, že těsně před revolucí vycházel v Průboji seriál s názvem Reflektor pravdy. „Novináři“ v něm pomlouvali disidenty. Paradoxně mi tak umožnili zjistit, koho režim považoval za skutečně významného.

V archívu jsem byl poprvé a měl jsem trochu pocity jako před návštěvou zubaře. Moc jsem nepochopil jejich pracovní dobu pro veřejnost. Pondělí a středa dopoledne, pak polední pauza a pak chvíli odpoledne. Pro koho je tato pracovní doba určená? Už vidím ty hordy nezaměstnaných, jak běhají studovat staré spisy. No jasně – studenti :o). Každopádně ve středu jsem tam byl sám a ani z pondělí nebyla návštěvní kniha právě přeplněná. To jen malá výtka. Chápu, že jsem byl dopředu odzbrojen. Občanka, všechny věci jsem musel zamknout ve skříňce, včetně propisky, používat se smí jen obyčejná tužka. Podepsat žádanku, vyplnit, co jsem si ofotil.

S objevenými dokumenty vás seznámím v seriálu Underground. Kromě jiného mě ale zaujalo, jak Průboj ještě týden po sedmnáctém listopadu chrlil informace o úspěších v budování socialismu. Schválně jsem jeho titulku konfrontoval se svým deníkem.

pátek 17. listopadu

Na demonstraci do Prahy jsem nejel, měl jsem horečku. Jel spolubydlící z pokoje, který nás o pár hodin později nakazil ... Průboj informuje o komisi KV KSČ pro politický systém.

pondělí 20. listopadu

Měli jsme za sebou první noc, během níž jsme kreslili letáky. Ráno většina studentů nenastoupila k výuce. Byl jsem to za náš kruh oznámit profesoru Novobilskému, který to pochopil. Před fakultou k nám mluvil děkan i proděkani. Na velké schůzi v tělocvičně vystoupili přímí aktéři, vyhlásila se stávka, kterou podpořil jeden z proděkanů ... kupodivu ten, který nás před několik týdny kontroloval na koleji a nutil spolužáka vyndat naušnice z ucha ... Průboj píše o využití kovového šrotu.

úterý 21. listopadu¨

Na schůzi katedry jsme vznesli požadavek zrušit článek Ústavy o vedoucí úloze KSČ. Se spolužačkou z Nového Boru jsme odjeli do Prahy, kde na Václaváku vystoupili třeba herec Hanzlík, disident Havel, zpívala Kubišová. Viděli jsme policejní obrněnce s radlicemi, ale také metro plné letáků. V Praze už to žilo ... Průboj dementuje stávku horníků a těší se na výjezdní zasedání vlády ČSR v Ústí. Uvnitř se dost zkresleně píše o situaci na naší fakultě.

středa 22. listopadu

Proběhla první velká demonstrace i v Ústí - šlo se i kolem místa, kde jednala vláda. Atmosféra z Prahy dorazila na sever ... Průboj má na titulce článek s názvem Dělně za společný pokrok.

čtvrtek 23. listopadu

V deníku chybí, asi jsem nestíhal. V noci jsme tiskli letáky, objížděli jsme fabriky, jednu noc jsem šel zjišťovat, jestli se dá dostat ke kopírce, která byla v mé bývalé práci, a já s ní uměl dělat. Mám to už zkrátka slité. Také začínaly spanilé jízdy, během nichž se jezdilo do menších měst, včetně Lípy ... Průboj informuje o celokrajském aktivu funkcionářů NV.

pátek 24. listopadu

Zatímco my objížděli fabriky a třeba v Setuze do nás šťouchal milicionář samopalem (bez zásobníku), Průboj informuje o rozhodném hornickém NE.    

Tak to jsou takové moje malé vzpomínky, berte to jako malý příspěvek třeba k výročí Palachova týdne. Daleko více přispěl Michael Polák v Českolipském deníku. Díky Michale! (Více zde.)

Na závěr tradiční tipy na příští týden.

Zaujal mě pondělní projekt v Jiráskově divadle - Gala pro Gogola, něco pro fajnšmekry. Jen se bojím, že po devíti hodinách ve škole budu zralej maximálně na Kameňák. V úterý vystoupí v Novém Boru František Nedvěd. Ve čtvrtek vstupuje do kin Vorlova Vejška. Snad mě nevyděsí tolik jako Gympl. V pátek pořádá město Česká Lípa svůj reprezentační ples.

 

Komentáře

Re: 3/2014

Zkoušíte to hezky ale OdSS z propadliště dějin nevytáhnete.

Nahoru

Re: 3/2014

Pro upřesnění uvádím, měsíční příspěvky pro tento rok jsou 500,-Kč měsíčně, cena vycházkových souprav a trička je do 2.000,-Kč ročně, dvě sady dresů hradí klub, veškeré zahraniční turnaje jsou hrazeny pořadateli a to včetně dopravy, ubytování a stravy (jde již o kluby evropské úrovně).
Každého půl roku probíhá tzv. vyřazování, kdy 2-3 nejméně zdatní chlapci musí z klubu odejít, nekompromisně a bez ohledu jakým typem automobilu na trénink přijíždí, a uvolnit místo novým talentovaným hráčům, a to již v rámci celé republiky (na tréninky dojíždí i chlapci z Českých Budějovic či z Mostu), kvalita hráčů je rozhodující.

Nahoru

Re: 3/2014

S tím na mě nechoďte, Berane. Možná, kdybych tam chodil, nepustil bych na stránky podobné žvásty odpůrců památníku. Já dal ale prostor oběma stranám. Co si z toho čtenáři odnesli, je na nich. I mě články obou stran poučily. Vás evidentně ne.

Nahoru