Dnes je 10. 09. 2024
svátek má Irma

37/2013

Zmenšete plat starostce! Rozpusťte městskou policii! Zrušte školy! Zakažte Lípu Musicu! Nesviťte! Aneb několik rad k rozpočtovému provizoriu. U Kosti.

Nebyl schválen rozpočet města, to je asi nejdůležitější českolipská zpráva z minulého týdne. Bude se hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Nevím, jak se k tomu mám jako občan stavět. Všechny vlády a vedení měst vždy tvrdily, že je to něco strašného. Nyní se bude financovat jen to nezbytně nutné, co město ze zákona dělat musí – třeba svítit a uklízet. Taky se dokončí investiční akce, které už nelze nedokončit. Podle mě to není nic strašného, ale určitě existují výjimky – organizace, které jsou závislé na grantech, kultura, sport, sociální oblast. Na tyto granty bylo v plánovaném rozpočtu skoro třináct milionů.

Navrhovaný rozpočet počítal se schodkem třicet dva milionů, přičemž ten letošní zřejmě překročí milionů čtyřicet. Je jednoduché napsat, že jsem proti schodkovým rozpočtům. Jak u nás doma, tak ve městě, tak ve státě. Ale státní správa má vcelku omezené možnosti – spousta věcí se musí dělat ze zákona. Bylo by hezké křičet: „Tak ať si starostka zmenší plat?“ Ale ona ho má tabulkový. A podobné to bude s dalšími výkřiky: „Nepřispívejme na cikány! Nesviťme zbytečně v noci, slušní lidé spí! Zrušme městskou dopravu, stejně jezdí autobusy prázdné! Zavřeme některé školy, vždyť jsou poloprázdné a děti to v nich stejně nebaví. Městská policie je zkorumpovaná, zrušme ji.“ Naprostou většinu výdajů nařizuje obcím stát či někdo ještě vyšší, přičemž nemyslím Boha. Ušetřit se dá tudíž jen na různých projektech, které ale dělají město smysluplnějším místem k žití.

Levice ústy či spíše perem či ještě přesněji klávesnicí Romany Žatecké (zde) si tradičně vzala na paškál festival Lípa Musica. Kdo mě čte pozorně, ví, že jsem financování festivalu také kritizoval. Přestože řadu jeho pořadatelů považuji za přátele. Jenže právě Lípa Musica a jiné festivaly, různé sociální služby, sportovní akce, publikace dělají Lípu snesitelnější. Viz můj minulý deník a chvála loga: Česká Lípa není díra! (zde) Navíc Lípa Musica, to je jen milion korun. A ještě formálně přichází od teplárny jako úlitba za její prodej. To přece musí vědět i Romana Žatecká.

Přestože se o rozpočtu jednalo dopředu, moc jsem nepochopil, proč ke šprajcu došlo takto na poslední chvíli. Jazýčkem na miskách vah tak skutečně nejspíš byli komunisté, kteří od voleb drželi basu s vládnoucí pravicovou koalici. Nyní hlasovali proti rozpočtu – společně s ČSSD a Veverkami. Ještě není k dispozici zápis ani videopřenos ze středečního zasedání, takže počkám do příštího týdne, abych zjistil, jaký problém aspoň oficiálně komunisté i další s rozpočtem měli.

Stejně jako na mě působí komicky argumenty Romany Žatecké, proč ČSSD hlasovala proti, působí komicky i pobrekávání radnice. V tiskové zprávě po jednání zastupitelů vyjmenovává, co všechno pro nás chtěli v nadcházejícím roce udělat, a teď to kvůli opozici nestihnou. Třeba zvelebení koupaliště v Dubici, ve kterém se utopily desítky milionů, aby se pak nechalo totálně zchátrat, to mě fakt dojalo k slzám. Alergický jsem i na heslo Regenerace sídlišť. Cituji:

„Město plánovalo pokračovat s rekonstrukcemi ulic na Kopečku. Nová dešťová kanalizace by tak přibyla v Barvířské ulici a ve Wedrichově ulici. Tu chtělo město navíc prodloužit tak, abychom vyřešili komplikovaný nájezd na hlavní silnici a propojili tuto ulici s novým parkovištěm, které v Barvířské ulici vzniklo. Na tuto akci bylo v návrhu rozpočtu připraveno 24 milionů korun. Peníze v rozpočtu byly vyčleněné také na rekonstrukci části Poříční ulice, celé ulice Prokopa Holého v centru města a na stavební úpravy v Pražské ulici. Připravovat se měly projekty na výstavu nového Domu humanity nebo stavbu vodovodu v Častolovicích.

V rozpočtu byly zahrnuté také úpravy v areálu koupaliště v Dubici. Město tak plánovalo areál zvelebit, především odplevelit parkoviště, vyčistit trávu, upravit keře a stromy, které v areálu rostou. Také chtělo upravit sociální zařízení a zprovoznit minigolf, aby mohli lidé areál alespoň částečně využívat a ten pak jen dál osamoceně nechátral. Radnice se rovněž chtěla pustit do přípravy plánu Regenerace panelových sídlišť, který by ulevil především lidem na českolipském sídlišti Špičák. V dokumentu by se počítalo s výstavbou nových parkovacích míst ve vytipovaných lokalitách a dalšími menšími úpravami zeleně. S prvními stavebními úpravami se mělo začít právě už v příštím roce. Město navíc chtělo podat na základě zpracovaného plánu regenerace žádost o dotaci do programu ministerstva pro místní rozvoj na podporu regenerace panelových sídlišť. Po sídlišti na Špičáku by stavební úpravy čekaly také sídliště Lada a další velká sídliště ve městě.“

Jak stárnu, považuji za největší přednost politiků schopnost se dohodnout, což se v tomto případě nestalo. Tudíž je z mého pohledu něco špatně. Už se těším, že ČSSD nabídne místo hysterických výkřiků nápady na to, kde ušetřit. Vedení radnice by se pro změnu mohlo chytit za nos a přiznat si, že někde je chyba, když rozpočet je v minusu. A to i přesto, že se každou chvíli prodá nějaký ten domek na náměstí.

Náhled na návrh provizorního rozpočtu na první čtvrtletí roku 2014.

Pár zážitků tohoto týdne. Už jsem vánočně polevil, tak vám ještě jednou nabízím video z koncertu našeho gymnaziálního pěveckého sboru, který jako vždy pod vedením Hanky Homolové namíchal vánoční klasiku s vánočním popíkem. Včera jsem vyrazil na kešky do okolí Kosti. V údolích kolem ní byl teď mimo sezónu nádherný klídek. Dal jsem si za cíl, že v keškách ještě do konce roku zlomím dva rekordy. Za prvé, že překonám loňský rekord v celkovém počtu keší za rok. Za druhé, že dám nějakou keš aspoň třináct dní po sobě. Zatím mám dny čtyři. Snad díky tomu má váha nepřekročí magickou pětaosmdesátku.

Co dělat příští týden? Já se chci zítra podívat do Progresu a zúčastnit se natáčení originální vánoční písně nazpívané lidmi kolem tohoto klubu. Už jsem v diskusi k akci napsal, že s tím mám několik problémů. Stydím se, jsem tam většinou nejstarší. No a taky už dvacet let zpívám jen v autě. Ale zavzpomínal jsem si, jak si mě kdysi vybrali do sboru, který měl na 17. sjezdu KSČ zazpívat několik hitovek (Širaká strana majá radnaja, Zem a stepí …). Naštěstí jsem po generálce onemocněl, a tak můžu dál někomu namlouvat, že jsem byl rebel.

V úterý půjdu v půlnoci na náměstí. Proběhne tam nejen Půlnoční zpívání, ale také tradiční setkání českolipských příznivců geocachingu. Ve středu se bude v rámci Filmového klubu promítat digitálně zrestaurovaná podoba Všech dobrých rodáků. Ve čtvrtek proběhne v Bazilice Všech svatých Vánoční koncert Českolipského dětského sboru. Na Štěpána se uskuteční mimo jiné Štěpánský florbalový turnaj či stejnojmenný výstup na Klíč. O víkendu dávají v borském kině první část Nymfomanky.

 

 

Komentáře

Re: 37/2013

Vy mě nikdy nezklamete,učitelskej.Narážka na minulej režim musí bejt.....i kdyby jste si ji měl vymyslet.Předvolební masírka OdSS hadr......

Nahoru

Re: 37/2013

Do Komančů, kojotů prašívých, se musí stále šít. Lovu zdar.

Nahoru

Re: 37/2013

Pane Bárto, když tak "Skal a stepí ...".
Jinak, rozpočtové provizorium může být nahrazeno řádným rozpočtem na zastupitelstvu už například v lednu.

Nahoru