Dnes je 10. 09. 2024
svátek má Irma

6/2014

Mají o logu rozhodovat občané? Chceme další Arsenal? Užijme si olympiádu a nehledejme hnidy. V pátek na Květy. Nějaké fotky z výletů. Karel dnes nebude.

Tento týden se asi nedá vyhnout pár slovům o českolipském logu. Popíši svou genezi. O tom, že se něco jako logo chystá, jsem se dozvěděl před více než dvěma měsíci z materiálů předkládaných zastupitelům. Už tenkrát mě překvapilo, proč se akce LOGO tolik tutlá. Pokud má přirůst k srdci, měli by se lidé vyjádřit aspoň k motivu. Chceme tam lipový list, něco z erbu, nějaký nový atribut?

Moc neřeším cenu. Lidé mají ve zvyku duševní práci podhodnocovat. V době, kdy se dá ukrást hudební skladba, film či knížka, nebo kdy je naprosto legální strana, které tyto zlodějny podporuje, se tomu nelze divit. Zákazníci jsou ochotní vyházet desetitisíce za kraviny z umělé hmoty, ale nápadů si neváží.

Nevím, kdo přesně, ale asi někdo z příslušné komise města, nakonec vybral loga tři. První mi přišlo aut od úplného začátku. Symbol play je profláklý, šel by použít naprosto k čemukoliv. Nejvíce se mi líbila dvojka. Hlavně kvůli použitým barvám, říkal jsem si, že aspoň ty by se měly zachovat. Týden od zveřejnění jsem se však nakonec přiklonil ke trojce. Pryč od erbu, chceme přece jednoduchý symbol, který bude na čemkoliv, co s městem souvisí.

Strach mám veřejného hlasování. V živé paměti máme třeba anketu o názvu českolipského fotbalového týmu. Arsenal je od té doby pro smích, a to nejen kvůli mrcasení v krajském přeboru. Přes svou liberálnost nemám důvěru v referenda či přímé volby. Podívejme se třeba na to, kdo se díky hlasu ulice stal prezidentem.

Pokud zastupitelé logo nakonec vyberou, zvykneme si na něj, ať to nakonec bude jakékoliv. Vzpomeňme si, jak trapné nám původně přišlo logo Prahy či Ostravy. A ony jsou vlastně všechna loga ujetá. Rozhlédněte se kolem sebe. Co tady mám? Obchodní banku: co ta koule, to je nějaká hlava zákazníka? Garmin: trojúhelníček nad N, to je jako směr? Nakladatelství Olomouc: O v podobě hada, infantilní.

Pro názornost, že co člověk, to názor, přidávám text z jednoho e-mailu, který mi dorazil. Autorem je F. Binder.

„Návrh A  velmi připomíná provedení standardní směrové orientační tabulky k nejbližšímu WC za využití provedení z TV reklamy jisté firmy obchodující s elektronikou, takže o originalitě použití symbolu z dálkového ovladače nemůže být vůbec řeč...

Návrh C je snad opravdu nejhorší - použití písma malé abecedy podvědomě degraduje význam oznamu samotného, který je nesmyslně rušen signálními obsahy použitých barev (mj. protichůdným obsahem) a korunován umístěním plagiátového symbolu nápadně připomínajícího symbol světově známé IT firmy - celek vyznívá jako urážka grafiky vůbec, což už vlastně začíná u návrhu A...

Návrh B by snad mohl být nejlepší (jako jednooký králem mezi slepými...), kdyby se opravilo zpotvořené písmeno  "k" v souladu s použitou typologií (které se dá číst někdy jako "h" či "n" nebo jako "R",takže o stylizaci do čehosi si člověk může nechat jen zdát) a abstraktně pojatý symbol čehosi blíže nedefinovatelného by se nahradil zjednodušenou čárovou verzí městského historického znaku v barvě písmen názvu města...

Na závěr snad už patří jen údiv, jak je možné  za taková veledíla, kterými bezesporu tyto návrhy jsou, vyplatit z městské kasy 55000,-Kč - to musela být opravdu dřina tak rozsáhlé dílo doslova vypotit, protože o tvorbě snad nemůže být ani řeč! Není to vlastně málo?!?!“

Co jsem za tento týden stihl kromě práce? Minulou neděli a včera jsem nachodil kilometry v okolí. Místo řečí aspoň pár fotografií.

V Bukovém dole

Svojkov

Průrva Svitávky

Kostel v Zahrádkách

V bažantnici

Letohrádek v bažantnici

Panoramatická v Holanech

Vypuštěný rybník v Holanech (panoramatická)

Nějak to uteklo a maturitní ples měl i můj syn. Nabízím jejich úvodní video, to se mi skutečně líbilo. O zbytku si troufnu napsat, že byl standardní. Byť si myslím, že plesy gymplu jsou vždy mimořádnou akcí.

 

Co by se dalo podniknout příští týden?

V kinech doznívají dva české filmy: Vejška a pokračování Dědictví. Kdo viděl, je zřejmě v rozpacích. V úterý vystoupí v Novém Boru Kamil Střihavka s unplugged show. V pátek se v Progresu objeví brněnská kapela Květy.

Aspoň pro mě bude ale hlavním relaxem olympiáda. Moc nechápu, proč mají naše noviny takovou potřebu přebírat kritické zprávy z celého světa. Fotku s dvěma hajzlíky, topení skoro na stropě, krátké postele. Moc dobře víme, že v Čechách se stačí ubytovat v nějakém kempu nebo tříhvězdičkovém hotelu a podobných vychytávek nalezneme desítky. Kritizuje se Putin, kritizuje se úvodní nástup, korupce. Novináři lezou po kopcích a hledají zapadlé vesnice, ve kterých kvůli olympiádě chybí voda apod. Já se netajím tím, že si chci sportovní přenosy užít, ať už v nich uspějí naši nebo budu trpně obdivovat výkony jiných závodníků.

Ještě poznámka na závěr: dnes nevyjde Karel, Atila nestíhá obrázky.

Komentáře

Re: 6/2014

Věřím, že k anketě věnované novému logu České Lípy jsem se v IN již vyslovil dostatečně obsáhle a srozumitelně. Mám obavy, že zájem o toto téma, pro naše město mimořádně významné, bude z pohledu široké veřejnosti spíše mizivé. O reprezentativnosti ankety si nedělám sebemenší iluze. Pomalu se smiřuji s možností, byť neracionální a nešťastnou, že jeden z návrhů bude navždy a nikdy jinak… Premisa, proklamovaný cíl – přispět novou značkou k pozitivnímu vztahu občanů (veřejnosti) k městu – je spíše fantasmagorií, iluzí sotva na úrovni vyšší než podrážky bot Harry Pottera.

Někteří nemají chuť k veřejné prezentaci či nejsou registrováni na webu I-novin. Dovoluji si proto pro zajímavost uvést (bez obsahových úprav) tři reakce, názory z těch, které došly do mé mejlové schránky. Možná někoho osloví. Upřímně dodávám, že ani jeden pozitivní názor ke mně nedorazil.

MEJL JB.
Ty symboly pro Českou Lípu - kdo vymýšlí takové ohavnosti? Tolik výtvarníků a grafiků, to nemůžou zadat někomu, kdo by udělal obrázek, za který by se lidi nemuseli stydět? P.S.: Už dlouho jsem nečetla nic od babči Lipči. Je to skvělé čtení, pohodové, i když ne vždy až tak veselé. Ale to je právě ono - věci vážné brát nevážně.

MEJL EJ.
Tvůj komentář je dobrý. Ty loga, to je běs děs.

MEJL EB.
Když jsem návrhy viděla v časopise Lípa, myslela jsem, že to je nějaký žert. Obdivuji toho pána, co napsal komentáře k jednotlivým návrhům. Má obdivuhodně bujnou fantazii. Možná, že kdyby to udělali obráceně, vytvářel se návrh podle jeho slov, dopadlo by to jinak. Je smutné, že se s tím už nic nedá dělat. Já ty návrhy předložím v naší organizaci, uvidím, jestli jsem tak natvrdlá jen já, že jsem záměr nepochopila. Lidé by si měli vyzvednou anketní lístky a ti, co jim návrh nic neříká, to tam dopsat. No a komise by i ty hlasy měla zveřejnit. Abych se přiznala, o nějaké soutěži na nový znak města jsem neměla ani potuchy, proto jsem nevěřícně zírala na ten časopis Lípa, kde vlastně vysvětlení není. Nemám z toho radost. To by snad i na základce mí žáci udělali lepší návrhy. Jo, Ty v tom posledním vidíš list? A co dělá to k ve druhém návrhu? Připomíná více R. Ale už se nebudu rozčilovat. Jen mě udivuje, kde všude se ta hrůza bude objevovat… (kráceno)

Nahoru

Re: 6/2014

Přesně na těch zmíněných "mejlech" je vidět, že je lepší, když nerozhoduje plebs: první by chtěl městský obrázek, třetí zase nový znak. Vysvětlete těm svým komunistickým kamarádům, že se jedná o logo. Něco ve smyslu srpu a kladiva, jednoduchý, výstižný.

Nahoru

Re: 6/2014

Jistě,je to jen logo...něco jako hvězdy a dluhy.To pochopí každý dotovaný kapitalista.

Nahoru

Re: 6/2014

Vstupně děkuji za předchozí dva komentáře. Říká se: kde není mozek, netřeba hledat myšlenku. Za vlastní názor se naštěstí nestydím a proto (oproti jiným) ani za skutečné jméno.

Nové číslo Městských novin věnuje v součtu všeho obdivuhodně takřka pět stran novému logu České Lípy. Podle očekávání bez možnosti odlišného názoru. Budete pít Ondrášovku, Šaratici nebo Prdelici? Je mně líto, vážení zastupitelé, ani jednu, upřednostňuji Korunní. Vyhlášená anketa mě však chce přesvědčit, že Prdelice je nejlepší volbou pro město.

Dosavadní "zájem" veřejnosti o anketu potvrzuje můj předpoklad, že to občan má tzv. "na háku". Nicméně náklady se stále navyšují. V minulosti jsem nejednou kritizoval neúctu zastupitelů a členů volených odborných orgánů k názorům občanů města. Přirozeně vyjma předvolební kampaně. To se někteří rádi přetrhnou! Znovu a zase obdobný příklad. Stránky I-novin jsou neustále monitorovány, ale nikdo se nepostaví za stanovisko obce. Komise pro komunikaci s veřejností doporučí, zastupitelstvo schválí, odvahu svůj názor vysvětlit a obhájit dosud žádný z nich však veřejně nenašel. Výjimky, v minulosti MUDr. Ladislav Záruba a nyní František Chot, potvrzují pravidlo. Pravda, na moji privátní adresu došla poctivá reakce místostarosty Mgr. Tomáše Vlčka, za což děkuji, ovšem stručně řečeno, za logo neplédoval. Zcela na okraj poznamenávám, že snad doporučení Komise pro styk s veřejností nemá souvislost s pracovním vztahem autorů s někým z komise? To je jistě nepodložená desinformace. Třeba na úrovni té, že připravované logo bude zcela jiné: současná starostka v objetí s exstarostou Skokanem a stínovou starostkou Žateckou.

Ať se dílo daří!

Nahoru

Re: 6/2014

Svatá pravda Lubomíre,to o mozku a myšlence.Právě proto mají občané CL případ "logo" na háku......

Nahoru