Dnes je 10. 09. 2024
svátek má Irma

7/2014

Kde udělali soudruzi z ODS chybu? Má lustrační zákon smysl? Zájezd do minulosti, video a fotky z něj. V divadle Karel, ale Roden. Bella a Sebastian nebo Babovřesky?

Nejvíce mě tento týden zaujaly diskuse kolem lustračního zákona. Díky seriálu Underground jsem se v minulých měsících několikrát setkal s paradoxní situací. Lidé, kteří byli skutečnými nositeli komunistické ideologie či vykonavateli represí, jsou z hlediska lustračních zákonů čistí jako lilie a mohou vykonávat řadu veřejných funkcí. Řada jejich obětí, myslím těch, kteří se nestali spolupracovníky z vlastní vůle, je omezena na svých právech. Už skoro dvacet čtyři let. Tolik se u nás obvykle nedává ani za vraždu.

Moc nevěřím, že někdo neví, jak se do seznamů dostal. Často budoucí spolupracovník provedl něco z hlediska tehdejší úhlu pohledu nezákonného. Stačilo pašovat zboží z NDR. Přišly výhrůžky, mířící například na slabé místo v podobě osudu dětí. Kdo je oběť a kdo viník? 

Pro mě se můžou lustrační zákony klidně zrušit. Když už jsme nezakázali šíření komunistické ideologie a nevadí nám stalinistka Semelová v parlamentu, tak si přestaňme hrát na vítěze Sametové revoluce a zrušme kontroverzní zákony, které popírají presumpci neviny. Už proto, že seznamy nejsou úplné.

Úplně se v tom neshodnu se Zdeňkem Jelínkem, s nímž se často setkáváte v mém seriálu Českolipský underground. Byli jsme spolu včera v Mnichově Hradišti na koncertě undergroundové kapely Hally Belly, abych načichl atmosférou a seznámil se s některými lidmi, kteří by se v seriálu mohli objevit. Já v noci řídil, soustředil se, vyhýbal se zvěři (omlouvám se jezevci, kterému jsem se při vší snaze vyhnout nestihl) a on vyprávěl. O tom, jaké to je ráno se probudit, vidět v ulici zaparkovaná dvě auta veřejné bezpečnosti a vědět, že několik dnů nebudu s rodinou. Netušit, jestli to tentokrát někdo při výslechu nepřežene, jestli neušijou nějakou boudu a člověk nezmizí v kriminále na několik let. Poslouchal jsem, jak udělali několik jeho přátel (rozuměj: přinutili je ke spolupráci). Ohromně zkurvená doba.

Bohužel mnohem více mluvil o současnosti. Bylo mu líto, jak polistopadový vývoj dopadl. A on byl u toho. Byl manažerem ODS, do které se začali hrnout bývalí svazáčci, kandidáti KSČ nebo v nedaleké organizaci i jeden z příslušníků, kteří ho vyslýchali. Musím přiznat, že jsem usnul až kolem půl čtvrté. Nejen kvůli tomu, že mi hlavou duněl saxofon, ale i kvůli jeho vzpomínkám a dojmům.

Ale mezi máničkami mi bylo skvěle. Neuvěřitelné retro. Počínaje hospodou, přes atmosféru nabuzenou hity podzemí z konce osmdesátých let, po občas trochu prošedivělá hára.

Nabízím fotky a video.

 

Byl to vůbec akční týden. Udělal jsem si osobák v počtu odučených hodin a v pátek měl ještě sílu na koncert Květů v Progresu. Tam jsem netahal ani fotoaparát, ani kameru, šel jsem si dáchnout. A trefa – Květy byly tentokrát komornější (taky bylo jen asi čtyřicet lidí), Martin Kyšperský filozofoval, vtipkoval, uklidňoval. Fotografie se určitě nějaké objeví.

Já aspoň recykluji minulý jejich koncert na stejném místě:

A co dělat příští týden? Chcete-li se dozvědět více o Pákistánu, vydejte se v úterý do městské knihovny. Jste-li platonicky zamilovaní do Karla Rodena, pak si nenechte ujít středeční představení v Jiráskově divadle. Ve čtvrtek se do kin vrací Bella a Sebastian. No a taky Babovřesky (v Boru dokonce s účastí Zdeňka Trošky). 

 

Komentáře

Re: 7/2014

Teda učiteli,vy jste prvotřídní ukázka někoho,kdo se už čtvrt století živí žvaněním o minulosti......a lidi vám to furt žerou.Smutné.

Nahoru

Re: 7/2014

Živí? Čtvrt století? Máš, soudruhu, hodně špatné informace... Co za Bilaka, dal jsi svíčku?

Nahoru

Re: 7/2014

Hlodavec - podepisujte se celým jménem. Dneska už se nemusíte bát. Bez celého podpisu, celého jména nemá váš příspěvek žádnou hodnotu. No...i když, to co jste napsal, by ani to celé jméno nezachránilo...

Jinak je nutné stále připomínat, jaká byla tehdejší doba. Jen tak dál!

Nahoru

Re: 7/2014

Jděte se všema těma komunistama a STBákama někam... Tahle doba je pro mne mrtvá... Sázejte stromky, mějte se rádi, žijte přítomností, nebuďte zahořklý a něco proto, aby to kolem vás vypadalo líp, udělejte...

Nahoru

Re: 7/2014

Tak prej "mrtvá doba"?! Možná by pisateli prospělo pozorněji si přečíst třeba tenhle komentář k nejčerstvějšímu veřejnému vystoupení s. Semelové:

"Světonázor tvorů, jako je soudružka Semelová, který se nám zdá tak neuvěřitelný, pobuřující a tak popírající vše, co se nám jeví jako evidentní, ba je nám drahé, nežije z ničeho a není jen nějakou snůškou bláznivin vylíhlých v hlavě jedné nevzdělané a dezorientované ženy.
Ve skutečnosti je svými kořeny pevně zachycen v půdě, která byla vždy v této zemi nakypřena a průběžně hnojena, doplňována živinami, které se snad v té líbezné a drahé české zemi rodí jako její druhá, temná míza: je jí nenávist ke svobodě, pohrdání odlišnostmi, netolerance do morku kostí. Je to to, co člověk při vší lásce ke své vlasti a k lidem, mezi kterými žije, cítí jako zdejší strašnou vlastnost: jakási esenciální hrubost a necitlivost ve vztahu k druhým."

Zdroj:
http://www.lidovky.cz/hnus-lidsky-a-temna-miza-marty-semelove-fcm-/nazory.aspx?c=A140216_175707_ln_nazory_sm

Nahoru

Re: 7/2014

Ok, tak v tom případě jí dát na hlavu směšný nos a upálit...

Pane Tichý, probuďte se!

Nahoru

Re: 7/2014

Vypadáte na člověka, který neschopen pochopit psaný text, reaguje napadáním. Zažil jsem to na vojně, kdy se jeden primitiv - rotný chlubil : Von to byl nějakej študovanej historik, tak jsem ho nechal dělat kliky navíc.

Nahoru

Re: 7/2014

Opravdu velmi smutné.....fuj.

Nahoru

Re: 7/2014

Kde bereš, Zahradníku, tu drzost, srovnávat standardní demokratickou političku se zastánkyní zločinné ideologie? To je asi tak stejné jako srovnávat Sobotku s Hitlerem. Trochu se prober! Ad Primitif - ona mrtvá není, bohužel. S následky činnosti StB a dalších se musíme vyrovnávat neustále. Třeba na morálce spoluobčanů.

Nahoru

Re: 7/2014

Ono se to těm, co jako Primitif žijí přítomností, těžko hádá. Nejhůře u starších politiků ČSSD, kteří se dnes označují za demokraty. Řada z nich, jako ta Semelová, hlásali do "sametové revoluce" jako členové KSČ to samé. Například senátorka Emmerová jako předsedkyně závodní organizace KSČ ve FN Plzeň. Semelová si stále stojí na svém a ani odsouzení by její názory nezměnilo. Bývalý zapálený člen KSČ Kapoun bude znovu kandidovat na senátora a jaký je z něj dnes demokrat, který by zřejmě výroky své bývalé soudružky kolegyně odsoudil. Ale oni by se podobní našli i v jiných demokratických stranách.

Nahoru

Re: 7/2014

Ale pravdou je, že čím dříve se ODS rozpustí, tím lépe. Nevěřím už, že je reformovatelná. Kdo ale její místo zaujme? Svobodní občané? TOP 09 je podle mě moc na středu.

Nahoru

Re: 7/2014

Třeba je to póza. Má zkrátka stranický úkol oslovovat tu část voličů, která ještě věří v dobré skutky Stalina.

Nahoru

Re: 7/2014

......nebo Havla.

Nahoru

Re: 7/2014

Vy všichni chytrý v diskusi.... Kolik jste zasadili stromků? Zvedli jste někdy svý pozadí a udělali něco pro to, aby to tady vypadalo líp? Nebo jen tady plkáte nesmysly o STBácích, pochopení textu a následcích doby minulé...
Jděte se víte, co....

Nahoru

Re: 7/2014

Vzhledem k tomu, že jsem byl několikrát na brigádě v lesních školkách, tak bych mohl mluvit o tisících stromků :o)). A co že máš takovou náladu? Je v Cibulkových seznamech někdo z rodiny?

Nahoru

Re: 7/2014

Co se týče vysázených stromků.....jako svazák(rozuměj Socialistický svaz mládeže)jsem jich kdysi vysázel pořádný hromady v polesí okolo Jedlové,to bylo pro naši školu patronátní místo.

Nahoru

Re: 7/2014

I kdyby Milane byl někdo z mých příbuzných v Cibulkových seznamech (a že tam asi děd jako ministerský kulturní činovník s výjezdama do zahraničí je), tak je mi to úplně ukradený.

Ty stromky jsou samozřejmě hyperbola, ale to jste asi všichni při svý inteligenci pochopili....

Nahoru