Dnes je 10. 09. 2024
svátek má Irma

8/2014

Komu fandit na Ukrajině? Čeká nás druhý Vietnam? Ve stopách Karla H. na Kokořínsku. Kde jsem ochutnal nejlepší pivo posledních dnů, týdnů, měsíců? Na erotický ples nebo zabíjačku?

Chtěl jsem něco napsat o Ukrajině, protože to je kromě olympiády nejdiskutovanější téma, ale ještě nevím, jak to dopadne. Na jedné straně diktátor, který si vybudoval v jedné z nejchudších zemí Evropy pozlacené sídlo, kde i psi mají lepší podmínky k žití, než většina občanů (viz tento report). Na druhé straně bizarní opozice, kterou tvoří hvězda světového boxu Kličko, bývalá premiérka Tymošenková, o níž nejsem přesvědčen, že nic neprovedla, bandy fotbalových chuligánů, kterým chybí akce, opoziční poslanci a pak statisíce obyčejných lidí, z nichž někteří si myslí, že v Evropské unii jim bude líp.

Znám několik studentů, jejichž rodiny pocházejí z Ukrajiny. Ti ze západní části země jsou jednoznačně pro Unii a odchod Janukovyče, ti z východu, jejichž mateřským jazykem je ruština, jsou přesvědčeni o tom, že naše média lžou a opozice je plná podvodníků.

Je to stejné jako v Sýrii. Komu vlastně fandit? Proč bych jako prostý občan měl toužit po tom, aby chudá Ukrajina vstoupila do Unie? Kdo to bude financovat? Byl jsem tam. Máme my blíže k Německu, než oni k nám. Ekologie, hygiena, úroveň služeb, silnic, to všechno je pár kilometrů od velkých měst daleko za standardem i těch nejchudších států Evropské unie.

Mám problém představit si, jak se Ukrajinci sjednotí, vždyť mezi proruským východem a proevropským západem jsou nepřekonatelné rozdíly – jazykové, názorové, finanční. Není divu, že všichni eurohujerští politici včera tleskali propuštění Tymošenkové a vzápětí dodávali, že hlavní je zachovat jednotnou Ukrajinu. Co by znamenal rozpad Ukrajiny? Druhý Vietnam? Východ by dotovalo Rusko levným plynem, levnými půjčkami, západ Evropská unie. A vyhrál by východ, už nyní je na tom ekonomicky daleko lépe, navíc Unie je těžkopádný, nejednotný moloch, který snad ani nemá pud sebezáchovy.

Vraťme se na Českolipsko. Karel H. z našeho seriálu (zde) se v dalších dílech bude pohybovat v místech, která jsem osobně neznal, a tak jsem využil včerejšího již nepokrytě jarního počasí a vypravil se na Kokořínsko. Minulý týden jsem měl retro výlet mezi máničky (zde), tentokrát retro výlet lokálkou ze Mšena do Lhotky u Mělníka. Vlak přijel s desetiminutovým zpožděním na nádraží, kde kromě mě nikdo nebyl. Po ujetí sta metrů průvodčí vystoupil, ručně přehodil výhybku. Pak jsme se dohodli, kde mi zastaví. Cestou mě kromě luxusních hotelů čekalo také několik ubytoven a kempů v úplně dezolátním stavu. Navštívil jsem hospodu, ze které byl Karel tak nadšený – U Grobiána. Musím říct, že lepší pivo jsem už dlouho nepil. Kdysi jsem Podkováň měl ve svém soukromém žebříčku na prvním místě. Chodil jsem na něj na Střelnici. Pak se chvíli toto pivo nedalo pít.  Včera však bylo doslova jako křen. Konečně zase vím, jak dobré pivo chutná. Nabízím pár fotografií s komentářem.

Skalní byt ve Lhotce

Pískovcové bludiště po cestě

Štampach

Skalní byt v Harasově

Na zdraví od Grobiána

Klasický pohled na Kokořínské pokličky

Dole v galerii jsou ještě tři panoramatické fotky.

Co na nás chystá následující týden? Máte-li rádi Miroslava Donutila, můžete si s ním jít užít v pondělí do borského divadla. Kinům vládnou Babovřesky, až ve čtvrtek je v některých zařízeních nahradí nová adaptace Angeliky. Nevím, jestli to mám přiznat, ale já se na ni těším. V pátek v Crystalu zaburácí Divokej Bill. V sobotu se na stejném místě uskuteční již 17. erotický ples. Já se z celého týdne nejvíce těším na víkendovou zabíjačku :o).

alt
alt
alt

Komentáře

Re: 8/2014

Co se týče Podkováně,v CL točená k mání U Kapličky,12 za 21.

Nahoru

Re: 8/2014

Díky za tip, kdysi jsem tam chodil na nějaké jiné, myslím Rohozec. Vida, jsou věci, u kterých najdeme společnou řeč :o).

Nahoru

Re: 8/2014

Podkováň si vybavuji, ale jen lahvovou, tak v r. 1988 v takovém malém krámku na ulici 5. května, někde proti dnešní Autovespě (Mototechna). Točenou ani ne.

Jinak, pane Bárto, dovolím si s Vámi v jedné věci nesouhlasit.
Píšete: "Na jedné straně diktátor, který si vybudoval v jedné z nejchudších zemí Evropy pozlacené sídlo ...".
S tím diktátorem je to zvláštní. V roce 2010 byl zvolen ve volbách, které i mezinárodní pozorovatelé prohlásili za kvalifikované a transparentní.
Nikdo proti němu (Janukovyčovi) nijak moc neprotestoval do chvíle, kdy odmítl v loňském listopadu podepsat tzv. asociační dohodu EU - Ukrajina.
A za necelé 3 měsíce je z něj diktátor ...
Ani bych se nedivil, kdyby dopadl jako jiní, dříve užiteční či trpění, "mouřenínové" - někde ho zabijí "stateční synové Ukrajiny".

Nahoru

Re: 8/2014

Nebyl on Hitler taky zvolen ve volbách? Na rozdíl třeba od Stalina.

Nahoru

Re: 8/2014

Byl.
A možná proto měl "kamarády" v těch nejpřednějších demokraciích tehdejší doby.
Klidně mu dali i kus Československa. Včetně České Lípy ...

Nahoru

Re: 8/2014

Moc nechápu, proč třeba albánští Kosované měli nárok na sebeurčení a svůj stát, a proč ho ukrajinští Rusové nemají. Proč najednou ministři z EU a USA tak hrozně stojí o jednotnou Ukrajinu. Je tady nějaký chytrák, který mi to vysvětlí?

Nahoru

Re: 8/2014

Kde byste chtěl vyhlásit ten stát pro Rusy? Možná na autonomním Krymu, který ale tvoří jen zlomek území. Nikde jinde nemají Rusové většinu:

"K ukrajinské národnosti se hlásí 77,8 % obyvatelstva Ukrajiny (2001); kromě Krymu, kde žijí především Rusové (58,5 %), tvoří UKRAJINCI ve všech oblastech NADPOLOVIČNÍ VĚTŠINU; v Haliči, Volyni a Podolí pak jejich podíl přesahuje 90 %. Největší zastoupení Rusů vykazuje oblast Luhanská (39 %), Doněcká (38 %) a Charkovská (26%)."

"V roce 1954 se stal součástí Ukrajinské SSR i poloostrov Krym, jenž byl do té doby součástí Ruské SFSR. Předání tohoto převážně ruskojazyčného (a kdysi Ruskem na Tatarech dobytého) území vyvolalo napětí, přetrvávající dodnes..."

Nahoru

Re: 8/2014

A ještě něco, o čem místní chytráci taky vůbec nic nevědí:
Přinejmenším část etnických Rusů přišla kolonizovat Ukrajinu jako náhrada za ukrajinské rolníky až potom, co "geniální sociální inženýr" Stalin vyvraždil miliony Ukrajinců hladomorem a další statisíce "odsunul" do sibiřských gulagů.

Počty obětí podle Snydera (Krvavé země): "3,3 milionu sovětských občanů (především Ukrajinců) záměrně vyhladovělých sovětským režimem v letech 1932-1933; 300 000 sovětských občanů (hlavně Poláků a Ukrajinců), které dal sovětský mocenský aparát povraždit v západní části SSSR a kteří patřili k sedmi stům tisícům obětí Velkého teroru v letech 1937-1938..."
http://www.i-noviny.cz/literatura/timothy-snyder-krvave-zeme#.UwxQdVKPL1I

Nahoru

Re: 8/2014

Bylo by také dobré zjistit, kdo vlastně tvoří opoziční síly v Kyjevě. Některé jejich složky budí spíše obavy. "Bílé kladivo", "Třetí sektor" (násilníci ze sportovních stadionů) - a zrovna ti mají zájem o silové rezorty v nové vládě. Nebylo to u nás před rokem 1948 tak, že komunisti nejdřív ovládli ministerstvo vnitra? Nezačala vládní krize v únoru 1948 náhodou střetem právě ministerstva vnitra a ministerstva spravedlnosti? Otázek je mnoho a myslím, že nikdo teď není schopen říci, jakým směrem se Ukrajina pohne. Byl bych rád, kdyby směrem k Evropě, konečně, třeba Užhorod má skoro evroský ráz, i na tamní architektuře je patrno, že část dnešní Ukrajiny byla mezi válkami součástí Československa. A i vzpomínky na tu dobu (dnes možná už spíše představy o té době, pamětníků ubývá) jsou u tamních pozitivní. Při návštěvě českolipské delegace před pár lety to bylo patrné všude. Ale opakuji, jak to nakonec dopadne, jaký režim tam vznikne, to je dost ve hvězdách. Byl bych pro účinnou humanitární pomoc, ale jinak bych byl teď velmi zdrženlivý a počkal, co bude dál.

Nahoru